تجهيزات نما خشك و معايب نماي خشك
معايب نماي خشك
در مقايسه بين نماي خشك و نماي سنتي، بدون ترديد گزينه بهتر نماي خشك است. اما اين روش معايب خاصي هم ميتواند داشته باشد كه عمده آنها به عدم رعايت اصول نصب و همچنين استفاده از متريال نامرغوب مربوط ميشوند. در زير به اصليترين معايب نماي خشك اشاره ميكنيم:
نصب و اجراي اين نوع نما به افراد متخصص و باتجربه نياز دارد. در صورت عدم نصب اصولي، امكان بروز حادثه وجود خواهد داشت.
در اين روش چنانچه از متريال گرانقيمت استفاده شود، هزينههاي اجراي آن افزايش خواهد يافت.
عايقسازي در اين روش بسيار مهم است و در صورت عدم توجه به اين موضوع، مشكلات زيادي بهوجود خواهد آمد. براي مثال ممكن است رطوبت ناشي از بارش باران به درون نما نفوذ كند و باعث تخريب آن شود.
درب و پنجره ترمال بريك داراي مزاياي زيادي هستند. مهمترين ويژگي مثبت آنها اين است كه به عنوان عايق حرارت، صدا و حتي رطوبت عمل ميكنند. اما از سوي ديگر، طول عمر اين پنجرهها نيز خيلي زياد است. اين پروفيلها در برابر ضربه، نور خورشيد، مواد شيميايي و بسياري از عوامل آسيبزاي محيطي كاملا مقاوم هستند. بنابراين تا سالها بدون هيچ مشكلي عمر ميكنند و كمتر پيش ميآيد كه نياز به تعمير داشته باشند
نما خشك
نماي خشك چيست؟
نماي خشك از زماني مورد استفاده قرار گرفت كه معماران و طراحان ساختمان تصميم گرفتند براي نماي سازههاي خود از متريالي مقاومتر و بادوامتر استفاده كنند. طبيعتا يكي از رايجترين موادي كه به وفور در اختيار داشتند، سنگ بود. بنابراين ميتوان گفت كه اولين نماهاي خشك بهصورت سنگي ساخته شدند. اين نماها در برابر باد و باران بسيار مقاوم بودند و از نظر زيبايي نيز جلوه خاصي به بنا ميدادند.
پروفيلهاي ترمال بريك در برابر آتشسوزي هم مقاوماند و غير قابل اشتغال هستند. به دليل اينكه قابليت بازيافت دارند، براي محيط زيست هم مشكلي ايجاد نميكنند. پنجره ترمال بريك عليرغم اينكه مقاومت فوقالعادهاي در برابر ضربه يا باد شديد دارد، اما بسيار سبك است و وزن كلي ساختمان را چندان افرايش نميدهد.
برخلاف روش هاي سنتي، در اين سيستم براي اجراي نما خبري از ملات نيست. در حقيقت در پنجره ، نوعي سيستم نصب سبك با اتصالات مكانيكي جايگزين ملات براي نصب نما به ساختمان مي شود. پنجره متشكل از لايه هاي متعددي است كه شامل پوسته بيروني، فضاي داخلي تهويه پذير، لايه عايق حرارتي و ديواره داخلي ساختمان است. بنابراين بين ديواره اصلي ساختمان و مصالحي كه براي پوسته ساختمان استفاده مي شود، فاصله اي تعيين شده وجود دارد. تمام لايه هاي پنجره با استفاده از سازه هايي از جنس فولاد و آلومينيوم، به سازه اصلي و اسكلت ساختمان نصب مي شوند
انواع پنجره
بر اساس نحوه ي نصب و قرار گرفتن اتصالات در پنجره ، اين نوع نما را به دو دسته ي مشهود يا نمايان Visible و نامشهود يا غير نمايان Invisible تقسيم مي كنند.
سيستم هاي پنجره نمايان
در سيستم هاي پنجره مشهود يا نمايان قسمتي از بست هايي كه براي نگه داشتن سراميك استفاده مي شوند، از بيرون ساختمان هم قابل مشاهده هستند. البته راه هايي هم براي كاهش جلب توجه اين بست ها وجود دارد ز جمله رنگ كردن قسمت هاي نمايان بست به رنگ رويه نما. در صورت انجام اين كار حتما بايد از رنگ هاي پايدار در برابر عوامل جوي استفاده كرد، چون اين بست ها در معرض آسيب ديدگي بر اثر عوامل جوي قرار دارند.
سيستم هاي پنجره غير نمايان
در سيستم هاي پنجره نامشهود يا غيرنمايان، بعد از نصب نما بست هاي مورد استفاده مشاهده نمي شوند. در واقع قبل از آن كه نما نصب شود روي سطح رويه ساختمان عملياتي انجام مي شود كه بسته به نوع سيستم ممكن است به صورت سوراخ و يا شيارهايي در پشت يا لبه هاي رويه باشد.
مزايا و ويژگي هاي پنجره
اين نماي مدرن به علت ويژگي هاي مثبت و مزاياي متعددي كه دارد بسيار پر استفاده و رايج شده است. در اينجا به مزايا و ويژگي هاي انتخاب و نصب پنجره به عنوان نماي ساختمان اشاره مي كنيم.
۱. سرعت اجراي نما
از آن جايي كه در پنجره از چهارچوبهاي فلزي به عنوان قالب و الگوي اجراي نما استفاده مي شود، نما را مي توان بدون استفاده از داربست آماده كرد. اين روند باعث مي شود تا سرعت اجراي پنجره به صورت قابل ملاحظه اي افزايش پيدا كند و تا 50 درصد در زمان اجراي پروژه صرفه جويي خواهيد داشت.
مصالح مورد استفاده در پنجره
براي اجراي پنجره دست شما در انتخاب مصالح باز است و مي توانيد هر نوع مصالحي كه قابل استفاده براي نماي داخلي و خارجي ساختمان است را در هر ابعادي و از ضخامت 5 ميليمتر تا 50 ميليمتر استفاده كنيد. از مصالح رايج تر براي اجراي پنجره مي توان به تايل سراميك خشك پرسلاني، ورق كامپوزيت، كرتين وال ها، تايل تراكوتا و … اشاره كرد.
مقايسه ي پنجره و نماي ملاتي
همان طور كه از عنوان پنجره مشخص است و قبلا هم توضيح داديم، تفاوت اصلي پنجره با نماي سنتي يا نماي ملاتي در نوع نصب مصالح نما به سازه ساختمان است. در پنجره بر خلاف نماي ملاتي، از ملات استفاده نمي شود و سطح رويه نما را به وسيله اتصالات مكانيكي و عمدتاً فلزي به سازه ساختمان متصل مي كنند.
قبل از ايجاد سيستم پنجره ، براي نصب نما از ملات يا چسب سيماني براي اتصال نما به سازه اصلي ساختمان استفاده مي شد. اين نوع سيستم مشكلات و محدوديت هايي داشت ازجمله اين كه امكان استفاده از عايق كاري يا لايه عايق در اين روش وجود نداشت و باعث اتلاف انرژي بسيار زياد و ورود هوا و آلودگي صوتي به داخل ساختمان مي شد. همچنين فشار و بار باد در ارتفاعات زياد استحكام نما را زير سوال برده و موجب سقوط نما مي شد كه خطرات جبران ناپذيري را به دنبال داشت.
در سيستم پنجره مصالح مورد استفاده براي نما با زير سازي هاي آلومينيومي و بدون استفاده از نيروي چسبندگي روي سازه اصلي ساختمان اعمال مي شود و در نهايت عمر نما افزايش پيدا مي كند حتي در صورتي كه نصب آن صحيح و مهندسي باشد مي توانيد مطمئن باشيد كه در شرايط سخت جوي هم به هيچ وجه سقوط نخواهد كرد و آسيبي نخواهد ديد.
در روش سيستم پنجره نماي ساختمان دوپوسته مي شود كه يك لايه عايق وجود دارد و محفظه اي خالي. محفظه خالي هم مانند عايقي براي محافظت از ساختمان در برابر شرايط جوي، آلودگي هاي صوتي و ساير مزاحمت ها عمل مي كند. تهويه جريان هواي داخل اين محفظه با توجه به شرايط اقليمي محل قرارگيري ساختمان و بسته به نياز آن منطقه قابل تغيير است. براي شرايط اقليمي گرم و مرطوب هواي داخل اين فضا قابل تهويه است، اما براي شرايط اقليمي سرد و خشك، طراحي نما طوري انجام مي شود كه هوا داخل فضاي خالي محبوس شود تا عايق بهتري براي ساختمان باشد.
چرا استفاده از پنجره رايج شد؟
يكي از عواملي كه نياز به وجود سيستم اجراي پنجره را ايجاد كرد، سخت بودن اجرا و مشكلات متععد ديگري بود كه در اجراي نماي سيستم سنتي مانند نماي ملاتي وجود داشت. براي مثال ريختن نما در اثر عوامل متفاوتي در اجراي نماي ملاتي، يكي از مشكلات رايج اين روش بود. از طرفي با توسعه توليدات و پيشرفت تكنولوژي محصولات مورد استفاده در نماي ساختمان ها به سمت مدرن شدن رفتند و محصولاتي نوين براي نما ايجاد شد كه با مزايا و ويژگي هاي خود، طراحان و مهندسان ساختمان ها را به خود جذب كردند. اما با سيستم ملاتي، محدوديت هايي براي انتخاب مصالح به وجود مي آمد. براي مثال سراميك هاي پرسلاني، جذب آب بسيار پاييني و حداكثر تا 0.5 درصد دارند كه به همين دليل هم چسبندگي ملات ماسه سيمان به اين نوع از مصالح در حد صفر است.
بنابراين امكان استفاده از سراميك پرسلاني در نما به روش سنتي، وجود ندارد. البته اين موضوع درباره ي ساير مصالح نوين رويه ساختماني از جمله HPL، كورين و ترمووود هم صدق مي كند. در نهايت با وجود محدوديت ها و مشكلات اجرايي از اين دست، نياز به استفاده از اتصالات خشك در نماي ساختمان به وجود آمد. با پيدايش سيستم پنجره ، استقبال بسيار زيادي از اين نوع سيستم اجراي نما به عمل آمد چراكه در اين سيستم امكان نصب مصالح نوين ساختماني با تنوع بالا در طرح و جنس و رنگ فراهم شد و اجراي اين روش بسيار سهل تر از روش هاي سنتي اجراي نما بود.
اجزاي سيستم پنجره
عايق حرارتي : به صورت مستقل و با اتصال مكانيكي، يك لايه عايق حرارتي توسط چسب يا اتصالات مكانيكي به زير كار، يعني ديوار اصلي ساختمان متصل مي شود.
فضاي خالي : براي جلوگيري از ورود رطوبت به داخل ساختمان، اتلاف انرژي و تهويه، فضايي خالي بين نما و عايق در نظر گرفته مي شود.
چهارچوب نگهدارنده : براي ساخت چهارچوبي كه به عنوان نگهدارنده نما استفاده مي شود، از مصالح مختلفي مانند چوب اشباع شده، فولاد يا آلومينيوم مي توان بهره برد. نكته ي قابل توجه طراحي اصولي فواصل و اندازه ها است كه بايد به گونه اي باشند كه در برابر عوامل مخرب جوي ازجمله باد و رطوبت مقاومت بالايي داشته باشند.
مصالح نما و اتصالات : براي مصالح نما از هر گونه مصالحي كه قابليت اجرا به صورت خشك دارند از جمله سنگ، ورق كامپوزيت، ترمووود، سراميك خشك پرسلاني، شيشه، كاشي، آجرهاي سفالين و … مي توان بهره برد.
انواع روش هاي نصب پنجره
روش هاي مختلفي براي نصب پنجره وجود دارد ازجمله :
اتصال به سازه كاست
اتصال به سازه نگهدارنده
نصب پانل هاي ستوني با گيره هاي داخلي
نصب به صورت مستقيم با استفاده از گيره هاي چاقويي و دو شاخ با استفاده از ابزارهايي مانند مته ها و سر مته ها، ماشين دريل زير برش شامل دريل دستي، جايگاه دريل ماشين و دريل اتوماتيك
نكات مهم در اجراي پنجره
در انتخاب چهارچوب نگهدارنده توجه به استحكام و مقاومت بالاي آن، ضروري است.
مصالحي كه براي زيرسازي پنجره انتخاب مي شوند بايد با هم سازگار باشند تا بر اثر مغايرت شيميايي با يكديگر دچار خوردگي نشوند.
مصالح مورد استفاده براي زير سازي و رويه نما بايد از نظر زيبايي هم بررسي شوند كه با هم تطابق داشته باشند.
اتصالات بايد ضخيم و با دوام باشند تا در برابر سرما، گرما، بخار آب و گازهاي موجود در هوا مقاومت كنند.
آب بندي پنجره ها، درز ها، برآمدگي ها و نقاط كور ساختمان بايد با نهايت دقت انجام شود.
بعد از نصب و اتمام اجراي پنجره بايد كيفيت كل سازه نما را بررسي و آزمايش كرد.
قيمت اجراي پنجره
در هزينه نهايي و تمام شده اجراي پنجره پارامتر هاي مختلفي تاثير گذار هستند كه مهم ترين آنها عبارتند از :
قيمت و نوع مصالح انتخابي براي سطح رويه
نوع سيستم مورد استفاده براي نصب نما
نوع سازه ساختماني
ابعاد مصالح رويه و ميزان برشكاري مورد نياز
شكل معماري و ميزان شكست هاي موجود در سطح نما
ارتفاع ساختمان
موقعيت جغرافيايي پروژه
لازم به ذكر است كه هر چه مصالح مورد استفاده براي رويه ابعاد بزرگتري داشته باشند، ميزان هزينه اي كه براي مصالح زيرسازي پرداخت مي شود كمتر خواهد بود.
بهينه ترين حالت ديوار براي اجراي پنجره ، كه در آن مصالح كمتري براي زيرسازي نما نياز خواهد بود، ديوار هاي پيوسته با طول و ارتفاع زياد و با حداقل تعداد و ابعاد بازشو است. با افزايش سطوح بازشو، ميزان مصالح مورد نياز براي زيرسازي نما در هر متر مربع افزايش پيدا مي كند كه در نهايت منجر به بالا رفتن هزينه تمام شده ي نما مي شود. با درك اين مطلب مي توان نتيجه گرفت كه براي ديوارهايي كه در آن ها ابعاد بزرگي از شيشه وجود دارند و نما در قسمت هاي باريك ميان اين شيشه ها بايد انجام شود، اجراي پنجره بسيار پرهزينه خواهد بود.
اجراي پنجره نسبت به روشهاي سنتي از مزيتهاي زيادي برخوردار است. در ادامه به برخي از اين مزايا اشاره ميكنيم:
وزن نما در اجراي پنجره نسبت به روش سنتي بسيار سبكتر است.
در اين روش امكان عايقكاري حرارتي و صوتي فراهم است.
سرعت اجرا در پنجره بيشتر از روش سنتي است.
باعث محافظت در برابر عوامل جوي مي شود.
باعث ايجاد تهويه در ديواره ساختمان و در نتيجه خروج رطوبت از روي آن مي گردد.
دور ريز مصالح در اين روش كمتر است.
بازسازي پنجره آسانتر از روش سنتي ميباشد و امكان تعويض تايلها وجود دارد. در صورت نياز به باز كردن قسمتي از نما و اجراي مجدد آن، اين امر به سهولت قابل انجام است و حتي اين امكان وجود دارد كه نماي ساختماني به طور كامل باز و جمع آوري شود و در جاي ديگري مجدداً اين نما اجرا شود.
هزينههاي بازسازي و ترميم در صورت نياز كمتر از روش سنتي است.
عمر مفيد نما در اين روش از روش سنتي بيشتر است.
بسياري از مصالح مورد استفاده در اين روش را ميتوان دوباره بازيافت كرد.
اجراي پنجره باعث ميشود تا از تابش مستقيم آفتاب و قطرات باران به ديوار اصلي ساختمان جلوگيري شود.
انواع روشهاي اجراي پنجره كدامند؟
نحوه اجراي پنجره به دو روش امكانپذير است. روش پنجره نمايان و نامشهود.
مهمترين تفاوت اين دو روش به نوع قرار گرفتن اتصالات در آنها مربوط ميشود.
سيستم هاي پنجره مشهود به آن دسته از سيستم هاي نصب پنجره اطلاق مي شود كه قسمتي از بست هاي مورد استفاده جهت نگهداشتن سراميك ، از بيرون قابل مشاهده هستند. مي توان جهت جلب توجه كمتر، قسمت هاي نمايان بست ها را همرنگ سطح رويه، رنگ كرد. البته بايد توجه داشت كه به جهت اينكه اين بست ها در معرض عوامل جوي قرار دارند، ميبايست از رنگهاي پايدار در برابر عوامل جوي استفاده شود.
سيستم هاي پنجره نامشهود نيز به سري ديگري از سيستم ها گفته مي شود كه بست هاي مورد استفاده در اين سيستم ها ، پس از نصب نما قابل مشاهده نميباشند. در اين سيستم ها، پيش از نصب، عملياتي بر روي سطح رويه انجام مي گيرد. اين عمليات ممكن است بسته به نوع سيستم به صورت سوراخ و يا شيارهايي در پشت يا لبه هاي مصالح رويه باشد.
تفاوت پنجره آلومينيومي ترمال بريك با پنجره معمولي و نرمال
پروفيلهاي آلومينيومي به دو شكل ساده و ترمال بريك در بازار وجود دارند. پروفيلهاي ساده به هيچوجه عايق حرارت يا صدا نيستند و از آنجا كه رسانايي آلومينيوم بسيار بالاست، اين نوع پروفيلها ميتوانند به عنوان يكي از عوامل اصلي هدر رفتن انرژي در ساختمانها در نظر گرفته شوند. اما پروفيلهاي ترمال بريك به دليل برخورداري از يك لايه پلي آميد، عايق مناسبي در برابر حرارت، صدا و حتي رطوبت محسوب ميشوند.
منبع
برچسب: ،
ادامه مطلب